Καλοκαίρι τώρα και εκτός από διακοπές, κάνουμε και σκέψεις για το μέλλον. Άλλοι ετοιμάζονται για σπουδές, άλλοι ψάχνουν για δουλειά και κάποιοι προβληματίζονται για το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην ορθή ετοιμασία τους για τη μετέπειτα καριέρα τους. Ένας τομέας που δίνει αρκετές επιλογές και ευκαιρίες καριέρας είναι η Πληροφορική. Είναι πλέον ένας μεγάλος κλάδος ο οποίος περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες και εξειδικεύσεις και σίγουρα χρειάζεται αρκετή ανάλυση για να αντιληφθούμε τι μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει.
Ο τομέας της Πληροφορικής είναι υπό διαρκή εξέλιξη και συνεχώς δημιουργούνται νέες εξειδικεύσεις. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες έχουν περισσότερο ζήτηση από κάποιες άλλες λόγω των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων. Μια ενδεικτική λίστα με τις δημοφιλέστερες είναι η εξής:
Computer Programmer (Προγραμματιστής)
Game Developer (Ανάπτυξη παιχνιδιών)
Database Administrator (Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων)
Systems Analyst (Αναλυτής Συστημάτων)
Information Technology Administrator (Διαχειριστής Πληροφοριακών Συστημάτων)
Web Designer (Σχεδιαστής Ιστοσελίδων)
Web Developer (Ανάπτυξη Ιστοσελίδων)
Computer Networks Architect (Αρχιτέκτονας Δικτύων Υπολογιστών)
Internet Marketing & Social Media (Διαδικτυακό Μάρκετινγκ & Κοινωνικά Δίκτυα)
Data Mining Specialist (Ειδικός Εξόρυξης Δεδομένων)
Cyber Security Expert (Ειδικός στην Ασφάλεια Διαδικτύου)
Αν και γενικά είναι δύσκολο να προβλεφθεί η μελλοντική ζήτηση, εντούτοις πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι κάποιοι κλάδοι θα έχουν άνοδο. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί στους τομείς Ανάπτυξη Λογισμικού, Περιβάλλοντα Διεπαφής Ανθρώπου-Υπολογιστή, Υπηρεσίες «Νέφους» (Cloud Computing), Τεχνητή Νοημοσύνη, Εικονική & Επαυξημένη Πραγματικότητα θεωρείται ότι θα μπορούν να βρουν ευκολότερα δουλειά και αυτό θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Βεβαίως δεν ταιριάζουν όλες οι ειδικότητες σε όλους τους απόφοιτους της Πληροφορικής. Για να μπορέσει κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα της Πληροφορικής σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να λάβει υπόψη του αρκετά σημαντικά στοιχεία όπως:
Γνώσεις και δυνατότητες: Αφορά το υπόβαθρο που έχει ο κάθε μαθητής/φοιτητής και περιλαμβάνει προγραμματιστικές ικανότητες, μαθηματικά, αναλυτική σκέψη κλπ. Η κάθε ειδικότητα δίνει περισσότερη βάση σε διαφορετικό υπόβαθρο.
Αμοιβή: Οι μισθοί δεν είναι οι ίδιοι για όλες τις ειδικότητες. Φυσικά, αυτό εξαρτάται αρκετά και για ποια χώρα μιλάμε, αλλά γενικά υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες αμείβονται καλύτερα από άλλες. Συνήθως αυτές εμπερικλείουν περισσότερες ευθύνες ή αφορά θέσεις για ταλαντούχα άτομα.
Τάση της αγοράς τοπικά και μη: Είναι καλό να βλέπουμε και το προς τα πού τείνει η αγορά αλλά και ποια ζήτηση θα υπάρχει είτε τοπικά είτε πιο ευρέως. Δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να επιλέξουμε οποιαδήποτε ειδικότητα πραγματικά μας ταιριάζει και μας ενδιαφέρει και να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε εργασία στην πόλη μας.
Τα καλά νέα είναι ότι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να ακολουθήσουν κάποια καριέρα στην Πληροφορική, θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν σχετικά πιο εύκολα από άλλους κλάδους, φτάνει πραγματικά να κάνουν τις σωστές επιλογές.
Τέλος, σημαντικό είναι για αυτόν που πραγματικά ενδιαφέρεται για καριέρα στην Πληροφορική, να αποκτήσει ευρείς βάσεις πριν και φυσικά κατά τη διάρκεια των σπουδών που να καλύπτουν τις θεμελιώδεις αρχές της Πληροφορικής. Αυτές θα του δώσουν όλα τα εχέγγυα για να μπορέσει πιο εύκολα να επιλέξει την εξειδίκευση που θα έχει καλές προοπτικές εργοδότησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόσθεσμα.
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prestige Pafos από το Μάριο Κυριάκου.
Μάριος Κυριάκου
2 Μαΐου 2016