TechnoPedia Blog

Η Τεχνολογια το 2016

Μάριος Κυριάκου

19 Δεκεμβρίου 2015

 

Το 2016 προβλέπεται να φέρει σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, αφού πολλοί τεχνολογικοί τομείς έχουν «ωριμάσει» και από την έρευνα μεταφέρονται πλέον στην παραγωγή διαφόρων συναρπαστικών τεχνολογικών προϊόντων για το ευρύ κοινό. Πιο κάτω παραθέτουμε μια μικρή λίστα. Δεν πρόκειται για μια ακριβής πρόβλεψη το τι περιμένουμε να βρούμε στα ράφια των καταστημάτων το 2016, αλλά είναι κάποιες ενδείξεις για τις τεχνολογικές τάσεις που αναμένουν οι ειδικοί να δουν μέσα στο νέο έτος.

Πλέγμα Συσκευών (Device Mesh)

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης αισθητήρων σε πολλές συσκευές (π.χ. κινητά) που χρησιμοποιούμε σήμερα.  Οι συσκευές αυτές γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνες», συλλέγοντας δεδομένα για τις καθημερινές μας συνήθειες. Προς το παρόν όμως δουλεύουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη, κάτι το οποίο αναμένουμε το 2016 να αλλάξει. Δηλαδή, όλοι αυτοί οι αισθητήρες και συσκευές που χρησιμοποιούμε θα αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους σε ένα μεγάλο δίκτυο, δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα όσο αφορά την εξυπηρέτηση του χρήστη.

Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα (Virtual and Augmented Reality)

Oι περιοχές της Εικονικής και της Επαυξημένης Πραγματικότητας έχουν γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη και προώθηση, με μεγάλες επενδύσεις και σημαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις. Εταιρείες κολοσσοί έχουν μπει σε αυτή την αγορά όπως η Google, η Sony, η Microsoft και η Facebook. Μάλιστα αναμένουμε μέσα στο 2016 να βγει στην αγορά το πρώτο προϊόν της Oculus Rift που πιστεύεται ότι θα κάνει θραύση.

Υλικά για τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing materials)

H εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αναμένουμε ότι μέσα στο 2016 θα υπάρξει χρήση ακόμη περισσότερων υλικών για την εκτύπωση όπως γυαλί, ανθρακονήματα, ηλεκτρονικά, φαρμακευτικά και βιολογικά υλικά. Οπότε, η χρήση αυτής της τεχνολογίας αναμένεται να εδραιωθεί σε πολλούς περισσότερους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ιατρική, η αεροδιαστημική κλπ, δίνοντας πολλές γρήγορες και φτηνές λύσεις στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, εξαρτημάτων, σκευασμάτων κλπ.

Πληροφορίες για τα πάντα (Information of Everything)

Όλες οι ψηφιακές συσκευές γύρω μας χρησιμοποιούν, παράγουν και διαδίδουν πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι μόνο κείμενο, εικόνες και βίντεο αλλά και επεξεργασμένα δεδομένα αισθητήρων. Ο μεγάλος όγκος των δεδομένων που υπάρχει πλέον παντού, δημιουργεί την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την αποτελεσματική τους χρήση. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα και ο χαώδης όγκος δεδομένων θα μετατραπεί σε χρήσιμες πληροφορίες  για τον άνθρωπο.

Αυτόνομες συσκευές (Autonomous Agents and Things)

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μηχανική Μάθηση (Machine Learning) δίνουν τη δυνατότητα της δημιουργίας έξυπνων συσκευών όπως ρομπότ,  αυτόνομα αυτοκίνητα και άλλα μέσα μεταφοράς, που μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα. Η λίστα περιλαμβάνει και εικονικούς ψηφιακούς βοηθούς (βλέπε Google Now, Microsoft Cortana, Apple Sir) οι οποίοι γίνονται ακόμη πιο «έξυπνοι», ελευθερώνοντας τους χρήστες από τη αργή χρήση των μενού, των κουμπιών και του πληκτρολογίου, αφού θα μπορούν να εκτελούν φωνητικές (και όχι μόνο) εντολές με περισσότερη  ακρίβεια. Μάλιστα η αυτονομία αυτή συνδυασμένη με Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα θα αλλάξει κατά κόρον τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις διάφορες ψηφιακές συσκευές.

Μόνο από αυτή τη μικρή λίστα βλέπουμε ότι το 2016 τεχνολογικά θα είναι πολύ ενδιαφέρον και θα δώσει λύσεις και δυνατότητες που κάποτε ήταν κάποιες υπερφίαλες ιδέες κάποιων σκηνοθετών ταινιών επιστημονικής φαντασίας!
Feeling excited!

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prestige Pafos από Μάριο Κυριάκου.